Historien om möbelgeniet Carl Malmsten

Carl Malmsten var en av 1900-talets mest kända och starkaste personligheter inom svensk design. Hans möbler har förnyat vårt sätt att inreda och idag har vi honom att tacka för många vackra möbler som står i var mans hem. Han sägs bland annat ha sagt ”Rationell serietillverkning får aldrig innebära något avkall på så överordnade mål som skönhet i formspråk och ändamålsenlighet”, trots detta har många av hans möbelklassiker massproducerats för att kunna möta den stora efterfrågan.

Redan 28 år gammal vann Carl en tävling som innebar att han fick äran att designa möbler till Stockholms nya stadshus. Det var det som blev startskottet på en lysande karriär under många årtionden. I början av sin karriär gjorde han många prestigefulla uppdrag och möbler för de finare rummen men under den senare delen av hans karriär gjorde han även möbler för det enklare hemmet. Det är vissa av dessa som än idag får anses som några av våra största möbelklassiker, exempelvis pinnstolen Lilla Åland och stolen Kaj som skapades för Sundbybergs kyrka år 1959.

Litteratur om Carl Malmsten

Carl Malmstens vän Eric Wennerholms skrev 1969 boken ”Carl Malmsten hel och hållen” som beskriver hans liv och hur hur han tänkte.  Det har skrivits en hel del om carl och hans liv, mer kan du hitta på hans stiftelsen hemsida. Det finns även en SVT-dokumentär i två delar. Klicka här för att komma till stiftelsens hemsida.

Carl Malmsten kom från en fin familj och vad många inte vet om honom är att hans morfar var den kända krögaren Régis Cardier som på den tiden ägde och drev Grand Hotel i Stockholm. Carl Malmsten samarbetade under sin karriär med många andra stora namn som exempelvis konstnären Märta Måås-Fjetterström och arkitekterna Ivar Tengbom, Ferdinand Boberg.

Butik på Strandvägen

Allt sedan 1940 har Malmstensbutiekn legat på Strandvägen 5B i Stockholm. Där hittar du måna av hans möbelklassiker men också andra designers möbler och textilier.  År 1999 förvärvade Carl Malmstens sonson Jerk inredningsbutiken av stiftelsen Siv och Carl Malmstens Minne. Stiftelsen har idag ett arkiv i Nacka som du kan ansöka om att få besöka. Där finns bland annat skisser och fotografier.

Avslutningsvis ett klassiskt Malmstenscitat:

”Chef och sekreterare, diva och bondtös, gracil ungmö och frodig matrona, klubbgubbe och idrottsman, högläsande farmor och sömmande ungmor, middagslurande fader och läxpluggande påg vill alla sitta olika och var för sig annorlunda när de arbetar, skriver, läser, äter, pratar och vilar”.

Carl Malmstens kulturella arv förvaltas och vårdas idag av Stiftelsen Siv och Carl Malmstens Minne. Stort tack till stiftelsen för mycket intressant läsning på hemsidan!

Här har vi samlat tips för dig som ska köpa en pinnstol eller pinnsoffa.

Klicka här om du vill läsa mer om andra pinnstolstillverkare.

Pinnstolens historia kan du läsa här.

Pinnsoffor är också läckra, har har vi samlat våra favoriter bland pinnsoffor.

1 Kommentar

  1. Fakta om karmstolar - Stolsguiden den oktober 20, 2016 kl 6:26 e m

    […] Stolen Lilla Åland designades av Carl Malmsten och karmstolen blev en naturlig efterföljare till pinnstolen som var den första att se dagens ljus. Stolarna tillverkas av Stolab som är en klassisk svensk möbelskapare. Klicka här om du vill läsa mer om Carl Malmsten och Lilla Åland.  […]

Lämna en kommentar