Saker att tänka på innan du köper pinnstolar

pinnstolar i olika färger

Pinnstolar är en älskad möbelklassiker som går hem i både slott och koja. Att äga en pinnstol har nästan blivit ett måste, den passar lika bra som hallmöbel, extra stol i sovrummet eller givetvis runt matbordet. Den är inte heller någon ny företeelse, pinnstolen började tillverkas i Sverige redan på 1800-talet men har sedan dess utvecklats både i funktion och form. Man brukar säga att stolen från början kommer från England, vill du läsa mer om pinnstolens historia kan du läsa vår artikel om här. 

Det finns många varianter på pinnstolar. Dels den klassiska med sju pinnar i ryggen, det finns de med armstöd, gungstolar och sist men inte minst även som pinnsoffor.

Vi vet att det är många som är intresserade av att köpa pinnstolar, både nya och begagnade. Därför har vi gjort en liten checklista med saker som är värda att tänka på inför ditt köp. Lite längre ner hittar ni även våra favoriter bland pinnstolar, både nytillverkade och begagnade.

Våra tips inför ditt köp av pinnstolar

1. Provsitt din pinnstol

Vare sig om du köpen en ny pinnstol eller letar efter en begagnad så är det viktigt att du provsitter innan du köper. Vissa modeller (framförallt dem äldre) kan exemplevis vara ganska låga vilket inte alltid rimmar så fint med bordshöjden. Vissa är också mer sadelformade vilket kan vara både behagligt och obekvämt, smaken är som baken, men låt baken välja!

2. Kolla upp stolens historia

Vad vet du om stolen? Vet du vem som designat den? Vet du hur gammal den är? Då många stolsmodeller inte längre tillverkas kan det vara intressant att kika när fabriken lades ner och då också få en aning om hur gammal just din stol är. Den kanske bara tillverkades under vissa år. Det kan kräva en del research men det kan det vara värt. Det är mycket roligare att äga och använda en stol som man vet var den kommer ifrån. Köper du en begagnad stol och säljaren uppger att stolen exemplevis är en ”Lilla Åland” bör du titta lite extra noga. De har generellt ett högre värde vilket gör att många tillverkare idag försöker att efterlikna Lilla Åland. Här har vi listat några svenska fabriker.  Du kan också läsa mer på exemplevis pinnstolen.se som är en förening.

3. Kolla under efter stämplar eller ingraveringar

Det är inte alltid men ibland kan man ha tur och hitta en stol som inte målats om sjutton gånger. Har du den turen så kan du förhoppningsvis också hitta en originalstämpel under sitsen på pinnstolen. Om så är fallet kan du också räkna med ett högre värd/pris.

4. Känn på stolen

Då många stolar har ett par år på nacken är det viktigt att du känner på den så att den inte är vinglig.

5. Kolla stödpinnarna mellan benen.

En av de första delarna som brukar ta stryk är stödpinnarna mellan benen. Vi rekommenderar att du går igenom alla delar av stolen och kollar så att pinnarna är hela och att de inte har lagats med lim osv.

6. Filttassar

När du väl har köpt dina fina pinnstolar så rekommenderar vi att du köper nya filttassar så att du inte får repor i golven.
Kom också ihåg att ta hand om stolarna. Idag ser man ibland att folk använder fina pinnstolar utomhus, då stolen är gjord helt i trä ska du vara medveten om att det kommer bli början på slutet för din ögonsten.
Skicka gärna en bild till oss om du har en snygg stol som du vill att vi lägger upp här på Stolguiden.

Pinnstolar att hålla utkik efter

Vi kan ju inte hålla oss från att tipsa om några läckra modeller heller som vi personligen gillar.

Klassiska pinnstolar som går att hitta begagnade

Lilla Åland

Ritades på 30-talet, och har funnits med sedan dess. Carl Malmstens klassiker är tveklöst vår mest kända pinnstol, den ser dessutom likadan ut idag som då, spana på begagnatmarknaden så kanske du lyckas fynda (de brukar dock inte vara särskilt mycket billigare). Lilla Åland produceras fortfarande av Stolab och stolen finns att köpa hos de flesta välsorterade möbelbutikerna. Läs mer om Lilla Åland.

Fanett

Det är namnet på en av de klassiska modellerna från AB Edsbyverken, den producerades i över 5 miljoner exemplar och ritades av Lennart Karlstorp redan 1949, men han som ofta får äran och som ritade den slutgiltiga versionen av stolen var Ilmari Tapiovaara 1955.

Tor

Tor är en av pinnstolarna från Nässjö Stolfabrik. Stolen gjordes i björk och erbjöds i olika utföranden vad gäller bets och lack. Bilden nedan tillhör Föreningen Pinnstolen som har en gedigen samling bilder och som förvaltar Stolsfabrikens kvarlevor så som ritningar och bilder.

En av alla svenska pinnstolar

Pinnstolen Pinnockio

Pinnockio är en svensktillverkad pinnstol som precis som Lilla Åland, tillverkas av Stolab. Stolen är formgiven av Yngve Ekström 1956. Yngve är en av våra stora möbelformgivare och som för de flesta är mest känd för att han designat Lamino som snart finns i var hem. En detalj som jag vill uppmärksamma er på är att Pinnockios ben är skruvade i sitsen, många av de nyproducerade pinnstolarna har en platta emellan som blir en billigare konstruktion men som inte ger samma stilrena utseende. Stolen kan gå att hitta på begagnatmarknaden men nytillverkas om du är otålig. Läs mer om Pinnstolen pinnockio.

Pinnstolen Pinnockio i tre färger

Nya pinnstolar att köpa

Vi föredrar egentligen de gamla klassiska modellerna men då de inte alla tillverkas längre vill vi tipsa om ett par riktiga kvalitetsstolar som kommer att bli moderna klassiker.

Pinnkarmstolen från Norrgavel

Norrgavel har i ca 10 år producerat sin fina tidslösa pinnstol. Den påminner mycket om den klassiska Lilla Åland men den är lite billigare och betydligt nättare, ca 1,5 kilo lättare än Carl Malmstens för att vara er exakt. Nu har de lanserat Pinnkarmstolen som är en karmstolsvariant på sin pinnstol och den är ju så snygg så man nästan dör. Det här kommer att bli en klassiker som lever länge! Norrgavel har tidigare haft sin produktion i Sverige men pinnstolarna kommer framåt att produceras i Lettland vilket är lite synd, vi vill ju gärna uppmana att köpa svenskt. Stolen ges i ett flertal utförande där eken är kronan på verket. Läs mer om Pinnkarmstolen här.

J104 från Hay

Hay är ett av de moderna design- och inredningsföretag som vi tycker verkligen har bidragit med många moderna klassiker. Inte minst pinnstolen J104 med sin lite bredare och solfjäderformade rygg. Stolen är designad av Jørgen Bækmark. Stolen finns i fem varianter, såpad bok, Svart, vit och två olika gråa nyanser. Den här stolen är lite bredare i sin design vilket kräver lite utrymme runt bordet för att den ska passa.

Pinnstolen J104 från hay, bok.

J77 Chair från Hay

J77 Chair från HAY är en nätt och stolren pinnstol i bok formgiven av Folke Pålsson. Pinnstolen kan köpas i såpad alternativt lackerad bok. Den lackade varianten finns i svart, vit, grå eller korallröd. Stolen levereras omonterad vilket ger ett schyst pris men också klimatsmartare transport. Stolen kostar cirka 1500-1800 kronor beroende på utförande, finns att köpa hos de flest välrenommerade möbelförsäljarna.

Pinnstolen J77 från Hay i såpad bok

Pinnstolen Greta från Ekeby Form

Den här pinnstolen är visserligen nyproducerad men i klassik design och fin finess. Stolen finns att köpa hos Confident Living som vi har ett betalt samarbete med. Detta är en batallänk men redaktionen har själva valt ut stolen som en av våra favoriter. Stolen Greta finns i olika format, massiv Ek som på bilden eller vitmålad.

Klicka här för att läsa mer och köpa stolen Greta. 

pinnstol

Här kan du hitta fler tips för dig som vill shoppa hållbart.

3 Kommentarer

  1. Stolab - Stolsguiden den november 12, 2018 kl 8:34 e m

    […] Läs våra tips innan du köper pinnstolar.  […]  2. En kärleksförklaring till pinnstolen - Stolsguiden den november 15, 2018 kl 10:13 e m

    […] Läs våra tips om du ska köpa en pinnstol.  […]  3. […] Här en bra artikel som vi kan rekommendera att du läser om du ska köpa pinnstolar […]