Pinnstolsfabriker som skapat designhistoria

Pinnstolen är onekligen en viktig del ev den svenska designhistorien och tittar man på fabrikerna som skapat stolarna så ger dem oss inte bara en inblick i designhistoria utan också det svenska industrisamhället. Här har vi sammanställt en lista med några av de pinnstolsfabriker som bidragit till vårt stolsarv.

Hagshults Pinnstolsfabrik eller Ottosson & Karlssons Pinnstolsfabrik

Ottosson_o_Karlssons_PinnstolsfabrikHagshults Pinnstolsfabrik låg i Gräshult, Vaggeryd kommun. Fabriken startade 1947 i Boda men förflyttades sedan därifrån till Gräshult. Fabriken är också känd under namnet Ottosson & Karlssons Pinnstolsfabrik. Det här var under under 50-60-talen den enda större industri med 10 anställde. Man skickade stolar över hela landet vilket på den tiden var mer ovanligt än det är idag. Här är en länk till en mycket underhållande och intressant text som skildrar den tiden, artiklen är från Värnamo Nyheter.

Nässjö Stolfabrik

Nassjo_stolsfabrik_Bohem_gungstolNässjö gamla stolfabrik ”Pinnen” sysselsatte en stor del av Nässjös befolkning från det sena 1800-talet ända fram till 1980-talet. All verksamhet rörande pinnstolstillverkning upphörde 1992 och idag kan du uppleva industrihistoria på föreningen Pinnstolens industriutställning. Det ryktades tidigare under 2015 att föreningen skulle läggas ner men vi kan nu bekräfta att den kommer leva vidare med ett nytt uppdrag som rör digital kommunikation. Härifrån kommer bland annat pinnstolsmodellerna: Åkerblomstolen, Columbus 1225, Törnrosa 1130, Oktett 1104 och den läckra gungstolen Bohem 2402 designad av Lena Larsson. Här kan man läsa mer om fabriken och föreningen.

Stolfabriks AB

Stolfabriks_AB_Lilla_Åland_Carl_MalmstenDet var här som Carl Malmsten skapade Lilla Åland, kanske vår tids mest kända och uppskattade pinnstol. Carl Malmsten hade varit på Åland och hållit en slöjdkurs vid Finnströms kyrka och och det var där han inspirerades till att skapa Lilla Åland. 1942 togs stolen Lilla Åland i produktion. Fabriken finns fortfarande kvar men heter idag Stolab, de producerar fortfarande Lilla Åland. Här kan du se en film som visar hur Lilla Åland produceras.

Hagafors stolfabrik AB

Hagafors stolfabrik AB, Hagafors, Jönköpings län, var verksamt 1863–1967. Det var för Hagafors som Sven-Erik Fryklund designade pinnstolen Haga. Den är snarlik Lilla Åland och det har sin tydliga förklaring. Fryklund var nämligen student hos Carl Malmsten och enligt vissa var han också involverad när Lilla Åland ritades. 

AB Tallåsenstolar

AB Tallåsenstolar, Jan Hallberg.Karl-Gustaf Englundh jobbade åt JOFA i Tallåsen som bland annat producerade skidor och han arbetade som fabrikschef. På JOFA producerade man även stolar och leksaker av restmaterialet från skidtillverkningen. Karl Gustaf Englundh startade sedan AB Tallåsenstolar 1955-57. Start 1955-57. Karl-Gustaf Englundh dog 1965 och då upphörde också företaget. Hade som mest ca 50 anställda. 15-20 modeller totalt. De mest kända modellerna är ritade av arkitekt Jan Hallberg, Stockholm.

AB Edsbyverken

AB_Edsbyverken_FanettAB Edsbyverken grundades 1899. Att producera möbler har ända sen företagsstarten varit den huvudsakliga verksamheten, även om Edsbyverken även producerat skidor. En av de mest kända pinnstolarna som lämnat fabriken är Fanett.

Här kan du läsa mer om du ska köpa pinnstolar