En kärleksförklaring till pinnstolen

Så enkel och avskalad men samtidigt så vacker och perfekt, enkel att vila ögonen på och lika bekväm att vila rumpan mot. Pinnstolen är en stol som i all sin enkelhet utstrålar både exklusivitet och bruksföremål.

Med sin sadelformade och massiva träsits, toppstyckets vågiga övre kontur, de sju välsvarvade ryggpinnarna i bakkant, de välsvarvade benen som varje catwalk modell bara kan drömma om, de smäckra pinnarna i sidorna som skapar stabilitet. Så enkel och samtidigt så älskad.

Som ni förstår vid det här laget så älskar vi på Stolsguiden verkligen stolar, stolar i allmänhet och pinnstolar i synnerhet. ”Pinnen” är en del av Sveriges historia och ett tecken på industrialisering. Det är en möbel som finns i var familjs hem, rik som fattig, modern som traditionell, ung som gammal. Alla vill ha en pinnstol eller två som förgyller hemmet.

De finns i alla träslag och färger. De finns för stora och små. Har du inte råd att köpa en på fina gatan, där de idag hör hemma, så finns det gamla trotjänare som i bästa fall deltagit vid middagsbordet i flera decennier. Modellerna är lika tidlösa som vackra.

Pinnstolen på bilden är från Norrgavel. Den är ett av alla fantastiska exempel på avskalad nordisk design och hantverk med hög kvalitet.

Läs våra tips om du ska köpa en pinnstol. 

Foto: Norrgavel, länk.

Text: Marcus Ståhl

Lämna en kommentar