Fakta om karmstolar

Karmstolen är något som funnits med genom den svenska inredningshistorien. Karmtolen är en stol som historiskt sett varit en bruksstol i klass med pinnstolen men som funnits med i de fina rummen. En karmstol är en stol som både har rygg och armstöd, många klassiska svenska karmstolar är gjorda i trä men kan vara gjorda i vilket material som helst. De kan vara stoppade eller bara bestå av stommen. Vi på Stolsguiden har en förkärlek för dem enkla snygga stolarna vilket ni kanske märker i vårt axplock av snygga karmstolar som vi lagt upp nedan.

Exempel på klassiska karmstolar i trä

Y-stolen_hans J Wegner för Carl Hansen & son

Y-Stolen

Y-stolen som egentligen har namnet CH24 designades av Hans J Wegners, den skapades skapades år 1949 för Carl Hansen och Søn. Stolen är förhållandevis lätt och smidig trots armstöden. I den här stolen sitter man bekvämt en hel kväll, sitsen är handsnörad med 120 meter papperssnöre.

Florett nr 147, AB Bröderna Wigells Stolfabrik. Formg 1958

Florett nr 147

Öglan

Stolen Öglan designades för Ikea av Gillis Lundgren och lanserades 1961. Det är samme Gillis som designade den storsäljande bokhyllan Billy. Gillis Lundgren avled 2016, 86 år gammal.

Nesto, Nässjö stolfabrik, 1965. Vitlackerade. Spjälrygg, rundade kopplade ben

Nesto, Nässjö stolfabrik

Karmstolar är en klassisk besöksstol som gör sig lika bra i kontorslandskapet som den gör i mötesrummet. Om du ska välja karmstol till kontoret är det viktigt att tänka på förvaring och flexibilitet. Om de ska användas i en konferensdel är det exemplevis viktigt att stolen går att stapla. Man ska också tänka över val av klädsel om man ska ha karmstolen på kontoret. De slits oftast ganska mycket vilket gör att du bör välja ett slittåligt tyg. Slitstyrkan mäts i Martindale, läs mer om Martindale här.

Lämna en kommentar