Pinnstolen är en älskad möbelklassiker som går hem i både slott och koja. Att äga en pinnstol har nästan blivit ett måste, den passar lika bra som hallmöbel, extra stol i sovrummet eller givetvis runt matbordet. Den är inte heller någon ny företeelse, pinnstolen började tillverkas i Sverige redan på 1800-talet men har sedan dess utvecklats både i funktion och form. Man brukar säga att stolen från början kommer från England, vill du läsa mer om pinnstolens historia kan du läsa vår artikel om här. 

Det finns många varianter på pinnstol. Dels den klassiska med sju pinnar i ryggen, det finns dem med armstöd, gungstolar och sist men inte minst även som pinnsoffor.

Vi vet att det är många som är intresserade av att köpa pinnstolar, både nya och begagnade. Därför har vi gjort en liten checklista med saker som är värda att tänka på inför ditt köp.

1. Provsitt din pinnstol

Vare sig om du köpen en ny pinnstol eller letar efter en begagnad så är det viktigt att du provsitter innan du köper. Vissa modeller (framförallt dem äldre) kan exemplevis vara ganska låga vilket inte alltid rimmar så fint med bordshöjden. Vissa är också mer sadelformade vilket kan vara både behagligt och obekvämt, smaken är som baken, men låt baken välja!

2. Kolla upp stolens historia

Vad vet du om stolen? Vet du vem som designat den? vet du hur gammal den är? Då många stolsmodeller inte längre tillverkas kan det vara intressant att kika när fabriken lades ner och då också få en aning om hur gammal just din stol är. Den kanske bara tillverkades under vissa år. Det kan kräva en del research men det kan det vara värt. Det är mycket roligare att äga och använda en stol som man vet var den kommer ifrån. Köper du en begagnad stol och säljaren uppger att stolen exemplevis är en ”Lilla Åland” bör du titta lite extra noga. Dem har generellt en högre värde vilket gör att det har dragit till sig en el liknande stolar. Här har vi listat några svenska fabriker.  Du kan också läsa mer på exemplevis pinnstolen.se som är en förening.
KÖP PINNSTOLEN LILLA ÅLAND IDAG

3. Kolla under efter stämplar eller ingraveringar

Det är inte alltid men ibland kan man ha tur och hitta en stol som inte målats om sjutton gånger. Har du den turen så kan du förhoppningsvis också hitta en originalstämpel under sitsen på pinnstolen. Om så är fallet kan du också räkna med ett högre värd/pris.

4. Känn på stolen

Då många stolar har ett par år på nacken är det viktigt att du kä’nner på den så att den inte är vinglig.

5. Kolla stödpinnarna mellan benen.

En av de första delarna som brukar ta stryk är stödpinnarna mellan benen. Vi rekommenderar att du går igenom alla delar av stolen och kollar så att pinnarna är hela och att de inte har lagats med lim osv.

6. Filttassar

När du väl har köpt dina fina pinnstolar så rekommenderar vi att du köper nya filttassar så att du inte får repor i golven.
Kom också ihåg att ta hand om stolarna. Idag ser man ibland att folk använder fina pinnstolar utomhus, då stolen är gjord helt i trä ska du vara medveten om att det kommer bli början på slutet för din ögonsten.
Skicka gärna en bild till oss om du har en snygg stol som du vill att vi lägger upp här på Stolguiden.