Många pinnstolar blir det

Här har vi försökt samla en mängd snygga pinnstolar. Givetvis med fokus på dem gamla älskade klassiska pinnstolarna men även del nya uppstickare som vi tycker är värda att nämna. Det är inte på något sätt en komplett lista men vi hoppas att du ska hitta ett par riktigt trevliga stolar. För dig som är på jakt efter att köpa pinnstolar eller vill grotta ner dig ännu mer har vi i vissa fall (där vi kunnat) även länkat vidare till andra sajter där du kan läsa mer eller i vissa fall även köpa stolarna.

Pinnstolar för alla


Stolfabriks_AB_Lilla_Åland_Carl_Malmsten

Här ser du Carl Malmstens mest klassiska pinnstol, ses ofta som pinnstolarnas pinnstol. Stolen Lilla Åland fick sitt namn av att Carl inspirerades under en resa till just Åland. Stolan har sålts i stora volymer och finns idag att köpa i de flesta inredningsbutiker med självaktning. Här kan du läsa mer om Lilla Åland, om du istället vill lära dig mer om Carl Malmsten har vi skrivit en artikel om hans historia som du kan läsa här.


AB_Edsbyverken_Fanett

Här ser ni AB Edsbyverkens klassiker- Pinnstolen Fanett. Den designades ursprungligen av Fanett Lennart Karlstorp 1949. Han arbetade som förman på Edsbyverken. 1955 fick den kände finländske formgivaren Ilmari Tapiovaara uppdraget att rita om stolen, och det är just den modellen som kom att bli en av de mest tillverkade stolarna som producerats i Sverige. Totalt tillverkades ca 5 miljoner Fanettstolar. Läs hela historien här.

Stolen Oktett från Nässjö Stolsfabrik är även den en klassiker bland pinnstolar.  Fabriken exporterade sina populära stolar till ca 25 länder, bland annat Kina, Indien och pinnstolens hemland Storbritannien.

Bildkälla:Bukowskis

IMG_9358
Här ser ni ytterligare ett exemplar av en stol från Nässjö stolsfabrik. Modellen har en lätt sadelformad sits och fin patina som den byggt upp genom åren gång. Nässjö Stolsfabrik som också kallas Nesto finns inte längre kvar men du kan läsa mer om fabrikens historia genom att klicka här

Stolen Ray. Foto: Lera Moiseeva

Stolen Ray. Foto: Lera Moiseeva

Den här är den moderna pinnstolen Ray som är designad av ryskan Lera Moiseeva. Stolen kan inte ses som en klassisk pinnstol då den är tillverkad av stålrör men snygg är den ändå. Vill du läsa mer om Lera och hennes stol Ray kan du besöka hennes hemsida genom att klicka här.

Foto: Lera Moiseeva

Solfjadern_gemla_Nassjo_stolsfabrik
Solfjädern designad av Sonna Rosén är ytterligare en av alla fina pinnstolar som lämnat Nesto. Den produceras än idag och det är Gemla Fabrikers AB i Diö som står för produktionen och även bilden här intill. Gemla är en av de äldsta möbelfabrikerna i Sverige, läs mer om stolen och hitta din återförsäljare på deras hemsida.

Foto: TON och Svenssons

Foto: TON och Svenssons

Den klassiska stolen No. 14 designades ursprungligen redan 1859 och har sålts i över 80 miöjoner exemplar. Det må vara att den inte har alla attribut som en klassisk svensk pinnstol ska ha men vi på Stolsguiden anser att den kvalificerar sig ändå. Den är designad av Michael Thonet. Du kan läsa mer om Ton på deras hemsida eller så kan du köpa stolen direkt på Svenssons. 

Pinnstolen Greta

Pinnstolen Greta finns hos Confident Living och tillverkas av Ekeby Form. Vi på Stolsguiden har ett sponsrat samarbete med Confident Living men länken nedan har vi valt själva då vi tycker att stolen är snygg. Här hittar du stolen Greta.

Det här är Pinnstolen Nils som finns att köpa i webbutiken Trendrum.se. Stolen är av klassisk modell men nyproducerad. Priset är betydligt lägre än många av de klassiska modellerna. Följ länken för mer info och köp.

Foto: Trendrum.se, pinnstolen Nils

ANNONS

KÖP PINNSTOLEN GRETA IDAG

Vill du lära dig mer om pinnstolens historia? Här är artikeln för dig!

Här är några tips till dig som ska köpa pinnstolar.