Så använder du din kontorsstol

Kontorsstolar i olika färg från mässan Orgatec i Tyskland. Kontorsstolar från Sedus.

Att ha en riktigt bra och ergonomisk kontorsstol blir allt viktigare när vi sitter mer och mer framför datorn men använder du din kontorsstol rätt? 

Vi på Stolsguiden skrev ihop ett par konkreta och lätta tips som vi hoppas ska göra att du kan använda din kontorsstol ännu bättre och framförallt att du mår bättre och minskar risken för arbetsskador som lätt kan uppstå vid enformigt arbeta framför datorn.

Variation

Den största orsaken till skador i en kontorsmiljö är statiskt arbete. Se till att variera din arbetsställning, även små förändringar gör nytta.

Ställ in din kontorsstol rätt

Dagens kontorsstolar har ofta ett flertal reglage som du kan och bör använda. Givetvis armstöd, nackstöd och höjd men det är bra om du också kan ställa in djupet.

Djupet på stolssitsen

Om stolssitsen är för djup finns det risk att stolen trycker i knävecket. Där har du väldigt ytliga blodkärl vilket gör att blodtillförseln i benen och fötterna blir sämre och det leder till högre skaderisk.

Byt ut din stolen

Du ska givetvis se till att ha en bra stol men hur bra den än är kan det vara bra att byta ut den då och då. Inte mot en ny stol utan mot att stå eller exempelvis använda en pilatesboll istället.

Använd äggklocka

För att påminna dig själv om att variera dig är ett tips att ta med dig en äggklocka till kontoret. Vrid upp den till max så får du en påminnelse varje timme. Se då till att variera din arbetsställning och kanske till och med göra några övningar, stretching, gympa eller kanske till och med ett par armhävningar?

Höj och sänkbart skrivbord

Att använda ett höj och sänkbart skrivbord är definitivt att rekommendera. Det kostar ett par tusenlappar men det är en investering för dig och din personal.

Se till att hitta en riktigt bra kontorsstol som passar för dina behov och se sedan till att använda den aktivt och varierat.

Här kan du läsa våra tips inför ditt köp av kontorsstol.

Port 25 har lång erfarenhet och har samlat sina tips inför ditt köp av kontorsstol.

Läs detta om du vill köpa en klimatsmart stol.

 

 

Lämna en kommentar