Välj en klimatsmart kontorsstol – för både kroppen och miljön

Att köpa rätt kontorsstol som passar för dig, din personal kan vara tillräckligt svårt som det är. Vi tycker att du även ska ha en annan parameter med under beslutsprocessen. Det finns idag klimatsmarta kontorsstolar och stolar som exemplevis har Svanenmärkta. Här följer några tips och råd för dig som vill göra ett smart köp för både klimatet och din personal.

En första klimatsmart kontorsstol som klarade de högt satta standarder som ställs för att få en Svanenmärkning var stolen Capisco från HÅG. Det var 2010. Det finns i skrivande stund 789 Svanenmärkta konstorsmöbler varav 93 är stolar. Det finns med andra ord stolar att välja mellan.

Några av de leverantörer som bör nämnas är HÅG, Offect, Malmstolen, Blå Station och även Johanson Design som alla har stolar som är Svanenmärkta.

Utländska initiativ

Sen finns givetvis även utländska aktörer som också ligger i framkant och satsar på att ta fram klimatsmarta kontorsstolar. De kanske inte har en Svanenmärkning men kan vara ett bra och medvetet val ändå. En sådan som kan vara värd att nämna är den tyska möbelproducenten Sedus stol Black Dot, den är gjord helt och hållet på giftfria material och är återvinningsbar upp till hela 94%, en vanlig stol ligger enligt producenten själv i genomsnitt på 18%. Klicka här om du vill läsa mer om Black Dot.

Herman Miller är en stor spelare internationellt och även dem har ett miljöfokus när de utvecklar sitt produktsortiment. Även möbelklassiker som Aeron är idag framtagen på ett hållbart sätt enligt McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC). MBDC är en global kosult och certifieringsaktör.

Steelcase är en annan internationell storspelare med starkt fokus på hållbarhet. Deras kontorsstol Think är faktiskt 99% återvinningsbar. Den var också den första att ta emot Cradle-to-Cradle certifieringen av MBDC.

Vill du hitta fler klimatsmarta möbler kan ett besök på klimatsmart.se/mobler/ vara att rekommendera. Att handla begagnat kan vara ett bra sätt att minska din klimatpåverkan, här kan du läsa mer om klimatförändringarna.

Klicka här för att läsa våra 9 tips för dig som ska köpa ny kontorsstol.