9 saker att tänka på när du ska välja kontorsstol

Detaljer på kontorsstol

Det finns mycket man bör tänka på när man ska hitta rätt kontorsstol som passar din användning, ergonomi och smak. Stolsguiden har listat tio punkter som är värda att tänka igenom.

1. Pris

Första och främst tycker vi att pris och kvalitet är två viktiga frågor att fundera kring. Man kan idag få en kontorsstol för ett par hundralappar om man exemplevis vänder sig till IKEA, man kan också utan problem komma upp på 10-15 tusen för en bra kontorsstol. Precis som med allt annat får man vad man betalar för.

2. Användning av din kontorsstol

Hur mycket använder du din kontorsstol? Det är en viktig fråga att fundera över. Sitter du mer eller mindre 8 timmar per dag? Då är det viktigt att tänka på tygkvalité som också nämns i punkt 4. En mer kvalitativ stol har också en mycket bättre hydraulik i pelaren som håller upp stolen och som och är den som gör att du kan reglera höjden.

3. Funktionalitet och konstruktion

Vilka typer av funktioner är det du behöver eller önskar i en stol. Det här beror på hur du använder stolen. Det kan också vara värt att fråga den som säljer stolarna hur själva motoriken fungerar. Kläm och känn också på reglage mm för att få en känsla för hur den fungerar och om stolen är lättanvänd. Läs mer om standarder för textilier på SIS (Swedish Standard Institute) hemsida genom att klicka här. 

4. Textil

Vilken textil du väljer är avgörande både för hur stolen uppfattas rent utseendemässigt men det är också stor skillnad på kvalitet även här. Det viktigaste när det gäller kvalitet är hållbarheten. I och med att man sitter många timmar på en kontorsstol slits den också mer än exempelvis en arbetsstol hemma eller en soffa. Hur hårt slitage en textil tål mäts i Martindale och det anger hur många varv en tygklädd platta har kunnat snurras mot tyget utan att det går maskor. Desto högre värde desto bättre. För offentliga miljöer brukar man prata om att 30 000 är ett minimum, i hemmamiljö kan ned till 15 000 martindale fungera fint.

SPONSRAT SAMARBETE 

Stolsguiden har ett samarbete med Confident Living. De har några riktigt fina kontorsstolar som vi vill tips er om. På bilden nedan ser ni kontorsstolen Hype, kanske inte den mest ergonomiska men väldigt snygg och passar bra på hemmakontoret:) Här hittar ni deras kontorsstolar.

5. Hjul

Se till att köpa rätt hjul för den typen av underlag som stolen ska stå på. Är det en matta eller ett hårt golv? Det är det som avgör om du ska behöver trögrullande hjul eller ej.

6. Armstöd

Om du behöver armstöd på din kontorsstol är inte självklart men det kan givetvis vara bekvämt. Ur ett ergonomiskt perspektiv kan det faktiskt vara bättre att inte ha det, det beror också på hur ditt arbetsbord/skrivbord är utformat och om du har andra typer av ergonomiska stöd för att avlasta armar och axlar.

7. Reglage och inställningsmöjlighet

Hur du kan ställa in din stol är avgörande för om den kommer att passa dig. Ska ni köpa flera stolar till kontoret och alla ska ha samma stol för att det ska se snyggt ut? Då blir detta ännu viktigare. Vissa har exempelvis korta ben och behöver kunna dra in sittplattan, andra är bredare om höfterna och behöver kunna dra isär armstöden på kontorsstolen.

8. Nackstöd

Det är en ren bonus men kan givetvis vara bekvämt och dessutom se lite ballt ut med ett nackstöd.

9. Ryggen på stolen

Idag sitter vi ofta i öppna landskap och det blir då ännu viktigare hur ryggen på stolen ser ut. Det är den sidan som oftast syns, även när du sitter på din nya kontorsstol syns ryggen. Några saker att tänka på; Ska den vara beklädd i samma tyg? Har den läckra detaljer i metall? Vissa kontorsstolar har en krok eller till och med en galge på ryggen, är det något ni vill ha? 

Vill du också försäkra dig om att stolen ni köper är klimatsmart? Här av vi skrivit hur du väljer en klimatsmart kontorsstol

En 10e punkt som kan vara intressant att ha i åtanke är att det idag finns en kravpaketering som heter Möbelfakta. De har tagit fram en kravpaketering för möbler som de nu menar är mer komplett än tidigare. Den är framtagen av branschorganisationen FMI och SIS, Svenska standardiseringsinstitutet. Möbelfakta ska vara till hjälp, oavsett om du är möbelproducent, underleverantör, upphandlare, återförsäljare eller konsument. Läs mer på deras hemsida.

Lämna en kommentar