Kontorsstolens historia och annan kul fakta

Kontorsstolen är något som idag används på de allra flesta moderna arbetsplatser. Det som särskiljer en kontorsstol/arbetsstol från en vanlig stol anses vara att den går att rotera, detta genom att stolens fötter och sits sitter samman med ett centralt placerat ben. Ytterligare ett kännetecken är att kontorsstolen ofta har hjul som gör att användaren enkelt kan förflytta sig utan att resa sig upp.

Kontorsstolens historia

Det sägs att den första kontorsstolen uppfannas av den gamla amerikanska presidenten Thomas Jeffersson 1766, född 13 april 1743, död 4 juli 1826, var och var USA’s tredje president mellan åren 1801-1809. Enligt sägen köpte han en windsorstol av engelsk karaktär som han sedan modifierade för att ge stolen den snurrfunktion som kom att bli så populär. Jeffersons snurrstol påstås vara den han satt i när han utarbetade USA: s självständighetsförklaring.

Windsorstolen har också en del i den svenska pinnstolens historia som du kan läsa mer om här.

Statens inköp av kontorsstolar

Det finns inga uppgifter om hur många stolar som staten köper in varje år, men 2010 köptes kontors-/arbetsstolar för omkring 68 miljoner kronor. Läs mer om statliga inköp på sajten publikt.

Statens inköp av kontors-/ arbetsstolar per år i miljoner kronor:

  • 2006 – 67
  • 2007 – 62
  • 2008 – 61
  • 2009 – 64
  • 2010 – 68

Källa: Kammarkollegiet (enligt Publikt).

Kontorsstolen i Sverige

Med ökningen av kontorsjobb under 1900-talet blev den snurrbara kontorsstolen med hjul allt populärare. Genom åren har funktionerna utvecklats mycket, från de tidigare modellerna i trä till dagens modeller som får ses som högteknologiska produkter gjorda av den allra mest avancerade ingenjörskonsten.

Tillverkare av kontorsstolar

SEDUS. 1871 grundades möbel- och stolstillverkaren Sedus i tyska Wadshut. Läs mer om Sedus här.

HÅG. Den norska stolstillverkaren Håg grundades 1943 och är idag en av de stora på den nordiska marknaden.

RH-stolen. RH-Stolen grundades i Sverige 1977.

JOC Möbel AB Vetlanda. En svensk tillverkare av bland annat kontorsstolar under mitten av 1900-talet. Företaget finns idag inte kvar.

Herman Miller. Tillverkaren av USA’s och kanske världens kändaste och mest sålda kontorsstol, Aeron, grundades 1905 men gjorde sina första kontorsmöbler 1942.

 

Läs våra tips om du ska köpa en kontorsstol. 

 

Lämna en kommentar