Den aktiva arbetsplatsen är här för att stanna

Vi blir överlag allt mer stillasittande och det är även så att antalet sjukdagar och arbetsrelaterade skador ökar lavinartat. En positiv trend som kan bida till att motverka den tråkiga trenden är att det idag talas allt mer om den aktiva arbetsplatsen.

Det är i stor utsträckning en kunskapsfråga och något som man kan påverka, detta vilken inredning och ergonomiska möbler man än har (eller inte har). Det har länge talats om att man strategiskt ställde kontorets skrivare i ett avlägset litet rum för att man strategiskt skulle få personalen att röra på sig. Man kan minst sagt säga att det idag handlar om den Aktiva Arbetsmiljön 2.0.

Aktiva arbetsplatsen

Grunden i det nya kontorslandskapet är att miljön ska vara aktivitetsbaserad. Det blir allt viktigare att kunna interagera med kollegor och utföra sitt arbete där man själv anser det bäst lämpligt. Om det är i en fåtölj i foajén, i ett tyst rum eller vid ett barbord tillsammans med kollegor. Det är upp till!

Som chef och ansvarig för inköp blir det därför ännu viktigare att involvera personalen i ett tidigt skede inför inköp av nya möbler. I vilka miljöer arbetar din personal bäst?

Mer om den aktivitetsbaserade arbetsplatsen kan du läsa hos Port 25.

Aktivt sittande

Det talas också om ett aktivt sittande. Det kan både innebär att man ska variera sin arbetsställning och variera mellan stående och sittande men det är också ett sätt att sitta och konstruera kontorsstolar. inbyggt i stolen är att den som sitter i den ska använda sin rygg, bål och benmuskulatur. Denna typ av sittande sägs kunna bidra till ökad blodcirkulation. Det man gör är egentligen att man bygger in en liten instabilitet i stolen vilket gör att man tvingas vara mer aktiv i sitt sittande.

Här har vi samlat några tips inför ditt köp av ny kontorsstol.

 

Lämna en kommentar