Pinnstolens historia från England via Småland till var mans hem

Den älskade och så uppskattade pinnstolen har sin historia i staden Windsor i England, samma stad som fått ge namn till slipsknuten med samma namn. Pinnstolens historia började någon i slutet av 1600-talet, man tog fram en bekväm och förhållandevis billig stol att både producera och köpa. En tjock träsits som man fäste svarvade pinnar i, dessa utgjorde ben och ryggstöd. Från början fick pinnstolen namnet Windsorstol. När den senare kom till Sverige hade den från början namnet stegstol innan det blev pinnstolen.

Pinnstolens historia i Sverige

Den stora explosionen för pinnstolen i Sverige kom under den första halvan av 1800-talet. Det kan också ses som ett tydligt exempel på industrialiseringen. Många industrier som startades under industrialiseringen, kanske främst i Småland gjorde just pinnstolar. Innan dess hade pinnstolen varit något som man gjorde själv hemma. Klicka här  om du vill höra ett klipp ur ett radioprogram som Sveriges radio för några år sedan för att uppmärksamma pinnstolen.

Den vanliga pinnstolen har ofta sju pinnar i ryggen och fyra ben, dem tidiga stolarna hade en sadelformad sits vilket kan ses än idag.

Sedan dess har det gått upp och ner för vår kära pinnstol.

Lilla Åland

1942 skapades återigen svensk möbelhistoria med koppling till pinnstolen. Det var det året som Carl Malmsten tillverkade den första Lilla Åland. Namnet fick stolen tack vare den plats fär Malmsten fått inspiration till stolens utformning, nämligen Finnströms kyrka på Åland. Lilla Åland sattes i produktion hos Stolsfabriks AB i Smålandsstenar. Lilla Åland som idag fortfarande känns modern och snygg är alltså över 70 år gammal och fortfarande lika aktuell som då.  Klicka här för att läsa mer om Carl Malmsten.

Det är sammanfattningsvis en stol som förknippas med både industrialiseringen av Sverige, klassiskt svenskt hantverk och design. Men den representerar samtidigt också det folkliga Sverige.

I Nässjö hade man tidigare en stor pinnstolsfabrik som tyvärr lades ner 1992, där bildades under 90-talet en förening som drev en pinnstolsutställning men den finns idag inte längre kvar. Däremot finns bilder och fakta kvar på hemsidan; pinnstolen.se. Även kommunen skrver kort om det här.

ANNONS

[button color=”white” size=”big” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://track.adtraction.com/t/t?a=1070072052&as=1278793126&t=2&tk=1&url=https://www.svenssons.se/p/stolar/stolar/lilla-%C3%A5land-stol-bj%C3%B6rk-naturell-olja/00707105010″]KÖP PINNSTOLEN LILLA ÅLAND IDAG[/button]

KF BAS-stol

Även Kooperativa förbundet har en del i pinnstolens historia, KF har tagit fram en pinnstol. Det var i samband med lanseringen av bas-serien som gjordes 1978..Man ville ta fram en billig och ändå kvalitativ möbelserie med de mest nödvändiga möblerna för det svenska hemmet. KF började tillverka möbler redan på 40-talet och på 60-talet öppnade man egna varuhus, KF interiör. Funktionalismen stod högt i kurs för KF och än idag är många av möblerna tidlösa designklassiker. Det som tidigare var KF-Miljö blev 1994 Nordiska Inredare som fortfarande tillverkar stolen Bas.

 

Lämna en kommentar